> Kas ir pirts?

> Pirts tradīcijas pasaulē

> Ja esi izlēmis nopērties...

> Pirts procedūru iedarbība

> Pirts lietas

> Pirmā palīdzība

> Vairāk par alu

> Pirts kurināšana

> Ja esi nolēmis celt...

> Veselīgam dzīvesveidam

>> Tējas

>> Sulas

>> Ogas

>> Medus dzērieni

>> Šašliks

>> Vielas pārtikas produktos

> Ūdens procedūras

> Fitoterapija un aromterapija

> Skaistumam un veselībai

> ---separator---

> Ifrasarkano staru siltuma sauna

> Sieviete un pirts

> Pirts un sports

> Latvijas Pirts Savienība

Pirts lietas
Iebūvējamās pirtis
Pirts kubls
Interesantākie pirts piedāvājumi
Pirts projekti
Pirts būvniecība (guļbūve, koka karkass, frēzbaļķu pirts)

Anekdotes par pirts tēmu.
Karikatūras

Par konkursa atklāŠanu laicīgi paziŅosim!

Pirtslietas viesojas

Forums

Sludinājumi

Pieteikties uz e-jaunumiem

22.
septembris
2020
ZEMEņU LAIKA GARDUMI

Veselīgam dzīvesveidam zemeņu laika gardumi
Zemeņu ēšanas ētika.

Attīrītas zemenes pasniedz dziļos desertu šķīvjos. Ar cukuru, pienu vai saldu krējumu pārlietas zemenes ēd ar deserta karotīti. Šādi pasniegtas ogas ēdot nesamīca, bet ēd veselas. Ja zemenes pasniedz ar kātiņu un lapiņām, tad turot ogu pirkstos to apmērcē pūdercukurā un ēd. Lapiņas saliek uz šķīvja maliņas.

 

  • Deserts.100 g zemenes, 100 g skābs krējums, 15 g cukurs. Komponentus sajauc.
  • Deserts. 1/3 gl. zemenes aplej ar vēsu pienu. Pēc garšas pievieno nedaudz pienu.
  • Zemeņu ūdens. 400 g saberztas ogas, ne vairāk kā ½ l auksts ūdens. Nostādina. Atdala šķidrumu no ogu palieku masas. Šķidrumu sapilda pudelēs un glabā vēsā vietā.
  • Zemeņu kokteilis. 1 gl. ogas, ½ gl. salds krējums, 1 ēdamk. cukurs. Komponentus sajauc un 30 min pirms ēšanas patur ledusskapī.
  • Zemeņu dzēriens. 1 l ūdens, 100 g cukurs, 100 g salda krējuma saldējums, 200 g zemenes. Komponentus sajauc un pirms ēšanas patur ledusskapī.
  • Zemeņu sula. 1 kg ogas, ½ kg cukurs. Ogas apber ar cukuru un novieto vēsā vietā uz 8-10 stundām. Pasniedz atdalījušos sulu.
  • Tēja.  1 gl. tēja, 50 g ogu sula. Aukstu stipru melno tēju sajauc ar zemeņu ogu sulu. Pasniedzot glāzēs var pievienot pa gabaliņam pārtikas ledu.
  • Deserts. 1 gl. ogas, 1,5 gl. piens, 2 ēdamk. cukurs, nedaudz sāls. Komponentus sajauc.
  • Deserts. 50 g ogas, 15 g cukurs, 150 g piens, 1 olas dzeltenums. Cukuru sajauc ar olas dzeltenumu un pievieno karstam pienam, atdzesē un pievieno ogām.
  • Zemeņu ogu mērce. 400 g ogas, 200 g cukurs, 0,6 l ūdens, 30-35 g ciete. Pagatavo cukura ūdeni, pievieno cieti un uzvāra, pievieno zemenes.
  • Zemeņu ogu mērce. 300 g ogas, 600 biezs skābs krējums, 1-2 citroni, 100 g cukurs, 1 muskatrieksts. Ogas saberž, pievieno pārējos komponentus. Pēc tam maisot pievieno krējumu.
  • Deserts. 250 g zemeņu ogas, 150 g ķirši, zemeņu sula. Ogas samīca un aplej ar zemeņu sulu. Pasniedz deserta glāzēs.
  • Zemenes ar krēms. 1,5 kg zemenes, 7 olu dzeltenumi, 450 g cukurs, 1,5 l piens, 1,5 ēdamk. ciete, vanilīns, vafeles. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru, pievieno vanilīnu un cieti. Maisot pievieno karstu pienu. Kad krēms ir atdzesēts pārlej ogas. Deserta glāzi pirms pasniegšanas dekorē ar vafeles gabaliņu.
  • Zemenes ar pienu. 500 g zemenes, 1 gl. piens, 1 ēdamk. mannas putraimi, ½ gl. putukrējums vai salds krējums, vanilīns. Zemenes samīca. Pienu savāra ar cukuru un vanilīnu, pievieno aukstā pienā izmērcētus mannas putraimus. Vāra 10 min. Atdzesē un sajauc ar zemeņu masu, pievieno putukrējumu vai saldu krējumu.
  • Zemenes olu baltumā. 750 g zemenes, 2 olu baltumi, 0,75 gl. cukurs. Olu baltumus saputo ar cukuru un pārklāj ogas.
  • Zemenes piena mērcē. 500 g zemenes, 2 ēdamk. biezpiens, 1 gl. salds krējums vai kefīrs, vanilīns un cukurs pēc garšas. Biezpienu sajauc ar saldu krējumu vai kefīru, pievieno vanilīnu un cukuru. Aplej ogas.
  • Zemenes ērkšķogu želejā. 300 g zemenes, 500 g ērkšķogas, 300 g cukurs, 1 gl. skābs krējums, 50 g pūdercukurs, 3 tējk. želatīns, 3-4 ēdamk. ūdens. Ērkšķogas aplej ar 3 gl. ūdens un novāra. Šķidrumam pievieno cukuru un uzbriedinātu želatīnu. Kad želeja sāk sacietēt pievieno zemeņu masu un novieto vēsā vietā. Pasniedz ar putukrējumu un pārkaisa ar pūdercukuru.
  • Zemenes vaniļas mērcē. 600 g zemenes, 1,5 gl. piens, vaniļas cukurs, 2 olas, 1 tējk. cukurs, 1 gl. karsts piens mērcei. Pienu ar vaniļas cukuru uzkarsē. Olu baltumus saputo ar cukuru, masu sadala vairākās porcijās. Pa vienai porcijai iegremdē karstajā pienā un izņem, novieto uz tasītes. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un maisot pievieno pienu. Lai masa sacietēto ir jāuzvāra un jāatdzesē. Ogām uzliek olu baltumu bumbiņas un pārlej ar mērci.
  • Zemenes ar saldu krējumu. 4 gl zemenes, 2-3 gl. salds krējums, cukura sīrups pēc garšas, pārtikas ledus. Zemenes samīca. Biezenim pievieno aukstu saldo krējumu un cukura sīrupu, samaisa. Pasniedz ar ledu.
  • Zemenes ar saldējumu. 1 kg zemenes, 500 g saldējums, 100 g pūdercukurs. Zemenes pārkaisa ar pūdercukuru, uzliek saldējumu.
  • Zemenes ar skābu krējumu. 1 kg zemenes, 1 gl. skābs krējums, 150 g pūdercukurs. Zemenes pārkaisa ar pūdercukuru un uzliek skābo krējumu sajauktu ar cukuru.
  • Kokteilis. 50 ml atdzesēts piens, 20 ml zemeņu sīrups, 20 g salda krējuma saldējums. Komponentus saputo mikserī.
  • Kokteilis. 2 gl zemenes, 1-2 gl kefīrs, 3 ēdamk. medus vai cukurs, kanēlis. Ogas samīca un sajauc ar kefīru un medu
  • Zemeņu saldējums. 400 g zemenes, 200 g cukura (pagatavo sīrupu uz 2 gl. ūdens), 3 ēdamk. salds krējums, citronu sula. Komponentus sajauc un sasaldē.
  • Zemenes ar biezpienu. 300 g zemenes, 250 g mīksts biezpiens, 100 g piens, 1 ēdamk. citronu sula, 2 ēdamk. cukurs. Pusi no ogām nedaudz apkaisa ar cukuru. Biezpienu sajauc ar cukuru, pienu un citronu sulu. Saputo un pārliek zemenes. Atdzesē.
  • Zemeņu ķīselis. 2 gl. ogas, ½ gl. cukurs, 3 gl. ūdens, 2 ēdamk. ciete.
  • Sviestmaize ar zemenēm. Baltmaizes šķēli apziež ar biezu skābo krējumu vai biezpiena masu. Pa virsu uzliek saspaidītas ogas un cukuru pēc garšas.
  • Zemeņu zupa. 500 g ogas, ½ gl. cukurs, 2 gl. ūdens, 1/3 gl skābs krējums. Zemenes samīca. Verdošā ūdeni izkausē cukuru. Cukura sīrupu atdzesē un sajauc ar zemeņu masu. Pasniedz ar krējumu un biskvītu.
  • Zemeņu zupa. 1 l kefīrs, 1 l ūdens, 400 g ogas, 2 ēdamk. medus, 100 g biezpiens, 3 gab. krustnagliņas. 1 gl. ūdens novāra krustnagliņas un nostādina 10-15 min, pievieno biezpienam. Zemenes aplej ar kefīru un aukstu ūdeni, pievieno medu un biezpiena masu.
  • Mannā putra ar zemenēm. ½ gl mannas putraimi, 2 olas, ½ gl cukurs, 2 gl. piens, 2 ēdamk. sviests, 50 g mandeles. 1 gl. zemeņu ogas, vaniļas cukurs. Vārošam pienam pievieno cukuru, vaniļas cukuru, mannas putraimus. Maisot vāra 10 min.  Putrai pievieno sviestu un olas, samaisa un uzliek uz cepešpannas (iepriekš to ieziežot ar sviestu). Apkaisa ar cukuru un novieto cepeškrāsnī. Apcel līdz izveidojas gaiši brūna garoziņa. Pasniedzot pa virsu uzliek ogas, vai pārlej ar zemeņu sīrupu un pārkaisa ar riekstiem.
  • Zemeņu deserts. 200 g ogas, 2 gl. piens, 2.5 ēdamk. mannas putraimi, 5 ēdamk. cukurs. Pienam pievieno cukuru un uz vāra, pievieno mannas putraimus. Vāra 15-20 min. Putru atdzesē un pievieno samīcītas zemenes. Saputo mikserī. Pasniedzot pārlej ar zemeņu sīrupu.
  • Zemeņu deserts. 2 olas, 1 gl. zemeņu masa, 2 tējk. želatīns, ½ citrona sula, 55 g pūdercukurs, 1 tējk. salds krējums. Trauku izklāj ar pergamentu. Želatīnu uzbriedina 1 gl. auksta ūdens. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Zemeņu masu sajauc ar želatīnu, pievieno citronu sulu un samaisa. Trauku (ar pergamentu) ar zemeņu masu ievieto citā traukā, kurš piepildīts ar ledus gabaliņiem. Pastāvīgi maisot masa sāk sacietēt, tad pievieno saldo krējumu. Saputotus olu baltumus pievieno kad masa sāk atkal sacietēt. Samaisīto masu novieto ledusskapī. Pasniedz atdzesētu.
  • Zemeņu deserts. 1 kg ogas, 1,5 gl. cukurs, 12 olu baltumi, pūdercukurs. Zemenes samīca ar cukuru un pievieno saputotus olu baltumus. Ievieto dziļā cepešpannā (iepriekš to ieziežot ar eļļu un izkaisot ar miltiem). Cep cepeškrāsnī.
  • Zemeņu kvass. 10 l ūdens, 1 kg ogas, 800 g cukurs, 30 g raugs, citronskābe pēc garšas. Zemenes samīca un aplej ar verdošu ūdeni. Nostādina 12 stundas, pievieno cukuru, citronskābi, raugu. Nostādina siltā vietā 12 stundas. Kvasu salej pudelēs un noslēdz. Nostādina 2-3 dienas.
  • Zemeņu ogas vīnā. Zemeņu ogas, ½ kg cukurs, 1 gl. ūdens, 3-4 pudeles baltais vīns. Zemenes sajauc ar cukuru un uzlej ūdeni. Nostādina 8 stundas, pievieno vīnu.
  • Zemeņu ogas šampanietī. 1 kg ogas, 200 g sarkanais, sausais vīns, 0,75 l baltais, sausais vīns, 1 pudele šampanietis. Zemenes apber ar cukuru, nostādina 1 stundu 5-8 C temperatūrā. Pievieno vīnu un atdzesē līdz 10 C. Pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu šampanieti.
  • Kokteilis. 20 ml zemeņu ogu spirtots uzlējums, 10 ml citronu sula, 10 ml cukura sīrups, 2 zemeņu ogas, 60 ml baltais portvīns, ledus. Komponentus sajauc un pasniedz ar ledu.
  • Augļu salāti. 2 apelsīni, 2 kivi, 2 gl. sarkanās vīnogas, 1 gl. zemenes, 1 mango, ½ gl. valrieksti, 1 ēdamk. cukurs. Valriekstus apkaisa ar cukuru un apcep cepeškrāsnī 6 min. Augļus sagriež un pārkaisa ar apceptajiem riekstiem. Uztura vērtība (1 gl. salāti, 1 ēdamk. rieksti) – 134 kkal. 34% tauki, 8% olbaltums, 58% ogļhidrāti, 37 g kalcijs.
  • Kokteilis. Saputo 2 olu dzeltenumus, pievieno nedaudz sāli, 3 ēdamk. cukuru, ½ gl. zemeņu sulu. Sajauc un pievieno 2 gl. aukstu pienu un ½ gl. ūdeni. Maisījumam pievieno saputotus 2 olu baltumus. Pasniedz glāzēs un pārkaisa ar sarīvētiem muskatriekstiem.
  • Kokteilis. Mikserī sajauc 4 ēdamk. zemeņu sulu, 2 ēdamk. citronu sulu, 1 ēdamk. vaniļas sīrupu, 2 ēdamk. cukuru, 2 piparmētras zariņus samīcītus ar sāli, pārtikas ledu.




PIRTS KATALOGS, Pirtis, viesu mājas, atpūtas mājas, kempingi, pirtnieki

Pirts/atpūtas vietas PIEVIENOŠANA katalogam

Seko Pirtslietas.lv TWITTER.com

PIRTS BŪVNIECĪBA (GUļBŪVE, KOKA KARKASS, FRĒZBAļķU PIRTS)

Pirts kubli par
ražotāja cenām!

Pirts - saunas iebūvēšana mājā/dzīvoklī

www.zemnieks.info
(veselīgi lauku produkti no zemniekiem)

KAS/KUR/KAD arhīvs

 Jūsu reklāma poŗtālā tikai no 1Ls dienā >







Vai Jums būtu interese iestāties ''Pirts mīļotāju'' klubiņā?
 Ja tāds būtu, tad noteikti pievienotos.
 Nē, mani tas neinteresē.
 Vajadzīga papildus informācija.
Par mums Statistika