Izdrukāts no: http://pirtslietas.lv/web/index.php?id=400425&printDocument=true
Datums: 17.11.2019 01:25

Veselīga dzīvesveidam edus dzērieni

 

 

 

 

 

 

 

  • 6 ēdmk. medus, 1 olas dzeltenums, 1 gl. apelsīnu sula, pēc garšas saldais krējums. Komponentus sajauc un saputo.
  • 4 ēdmk. medus, 4 ēdmk. vilkābeles augļu biezenis, 4 ēdmk. rūpnieciskā kvasa koncentrāts, 4 tējk. ledus, 4 gl. auksts ūdens. Komponentus sajauc.
  • 0.5-1 kg medus, 8 kg svaigas brūklenes, 0.5 kg āboli, 3-4 citroni vai apelsīni. Augļus sasmalcina un aplej ar ūdeni, kas  saldināts ar  medu. Noslēdz un nostādina aukstā vietā 10-12 nedēļas. Gatavais dzēriens 20 litri.
  • 1 gl. medus, 1 kg brūklenes, 1 kg galda bietes. 3 litri ūdens. Brūklenes vāra 1 l ūdens, izkāš. Galda bietes sasmalcina un vāra 1 l ūdens, izkāš. Sulas sajauc ar atlikušo ūdeni un medu, uzvāra. Noslēdz un novieto glabāties vēsā vietā.
  • Medus pēc garšas. Brūklenes vai dzērvenes sasmalcina un aplej ar vēsu ūdeni, pievieno medu. Noslēdz un glabā vēsā vietā 2-3 nedēļas. Pēc dzērien izlietošanas brūklenes var vēreiz apliet ar medusūdeni.
  • 150 g medus, 150 g brūklenes, 1 l ūdens. No ogām izspiež sulu. Pievieno medu un uzvāra. Nostādina 1-2 dienas.
  • 2 ēdmk. medus, 1 ēdmk. kaltētas melnā plūškoka ogas, 0.5 l ūdens. “Ilgdzīvotāju dzēriens” Karstam ogu novārījumam pievieno medu. Lieto karstā veidā.
  • 60-100 g medus, 1 l ūdens, 3 g viršu ziedi. Ziedus ūdenī vāra 3-4 min, pievieno medu. Atdzesē.
  • 200 g medus, 300 g svaigas vai 50 g kaltētas augstās staģes saknes, 0.5 gl dzērvenes, 1 l ūdens. Svaigas saknes vāra ūdenī 20 min (kaltētas – 25 min). Komponentus sajauc. Atdzesē.
  • 100 g medus, 10 g kaltētas amoliņa lapas un ziedkopas, 1 l ūdens, 3 ēdmk. dzērvenes. Komponentus sajauc, uzvāra un atdzesē.
  • 150 g medus, 50 g kaltēti raudenes ziedi, 3 l ūdens. Ziedus aplej ar verdošu ūdeni un nostādina 2-3 stundas, izkāš. Pievieno medu.
  • 1 ēdmk. medus, 1 ēdmk. kazeņu sula, 2 ēdmk. ūdens. Komponentus sajauc, uzvāra un atdzesē.
  • 100 g medus, 100 g kaltēta asinszāle, 2 l ūdens. Asinszāli ūdenī vāra 10 min, izkāš. Pievieno medu, atdzesē.
  • 3 ēdmk. medus, 250 g irbenāju ogas, ½  gl. cukurs, gāzēts ūdens, ledus. Ogas savāc pēc pirmā sala, apber ar cukuru un nostādina 6-8 stundas. Izspiež sulu un pievieno medu. Sajauc ar ūdeni attiecībā 1/3:2/3. Pasniedz ar ledu.
  • 100 g medus, 0.5 gl. irbenāju ogu sula, 1 l ūdens. Komponentus sajauc.
  • 100 g medus, 50 zaķkāposti, 1 l ūdens. Zaķkāpostus sasmalcina, aplej ar vēsu ūdeni, nostādina 3-4 stundas, izkāš, pievieno medu. Garšai var pievienot 0.5 gl. dzērveņu sulu.
  • 2 ēdmk. medus, 1 gl dzērvenes, 1 l ūdens. Dzērvenes sasmalcina, vāra ūdenī 5-10 min, izkāš, pievieno medu. Nostādina 1-2 stundas.
  • 1 kg medus, 1 l dzērveņu sula, 100 g raugs, 5 g krustnagliņas, 3 l ūdens. Komponentus sajauc. Trauku noslēdz un raudzē 2 dienas. Pārvieto uz vēsu vietu, glabā 2-3 nedēļas.
  • 50 g medus, 1 gl. svaigi deviņvīra ziedi, 1 l ūdens. Ziedus aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 1 diennakti. Pievieno medu.
  • 0.5 kg medus, 1 kg svaigas nātres, 1 l ūdens. No nātrēm izspiež sulu, pievieno medu un ūdeni, uzvāra. Lieto kā sīrupu dzērienu pagatavošanai.
  • 3 ēdmk. medus, 300 g ērkšķogas, 300 g avenes, 2.5 gl ūdens. Medu sajauc ar verdošu ūdeni un aplej samīcītas ogas, izkāš. Atdzesē.
  • 1 kg medus, 30 g raugs, 12 l ūdens. Medu aplej ar verdošu ūdeni, pievieno raugu. Nākošajā dienā salej pudelēs, noslēdz. Lai piedotu aromātu, var nedaudz pievienot citronskābi.
  • 2 ēdmk. medus, 1 ēdmk. citronu sula, 1 gl. ūdens. Komponentus sajauc.
  • 50 g medus, 200 g kadiķu ogas, 2 l ūdens, 25 g raugs. Svaigas ogas vāra ūdenī 30 min, izkāš, atdzesē. Pievieno medu, raugu. Raudzē. Nostādina vēsā vietā 3-5 dienas.
  • 2 ēdmk. medus, 1 kg burkāni, 1.5 gl. ūdens, 1 citrona sula. Sāls, dilles pēc garšas. Izspiež burkānu sulu. Komponentus sajauc.
  • 50 g medus, 20 g piparmētras, 1 ēdmk. dzērveņu sula, 1 l ūdens. Piparmētru lapas aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5 min. Komponentus sajauc.
  • 50 g medus, 3 ēdmk. smilšērkšķu ogu sula, 1 gl. ūdens. Piparmētru uzlējums pēc garšas. Komponentus sajauc, nostādina vēsā vietā 2 stundas.
  • 100 g medus, 3 g kaltētas gaiļbikšu saknes, 3 g kaltētas gaiļbikšu lapas, 1 l ūdens. Gaiļbikšus vāra ūdenī 5-10 min. Komponentus sajauc.
  • 25 g medus, 5 g vērmeles, 25 g dzērvenes, 1 l ūdens. Vērmeles vāra. Komponentus sajauc, nostādina vēsā vietā 2 stundas.
  • Medus pēc garšas. 2 ēdmk. kaltētas pīlādžu ogas, 2 ēdmk. kaltēti mežrozīšu augļi, 1 l ūdens. Vāra ūdenī 10 min. Nostādina 4-5 stundas.
  • 4 ēdmk. medus, 2 gl. pīlādžu ogu sula, 4 ēdmk. dzērveņu sula.  Komponentus sajauc. Pasniedz pie saldējuma vai putukrējuma.
  • 2 tējk. kaltētas puķu meldru saknes (pulveris), 1 gl. verdošs ūdens. Aplej un nostādina 1-2 stundas. 80 g medu pievieno 1 l dzēriena.
  • 60 g medus, 50 g svaigi vīgriežu ziedi, 1 l ūdens. Ziedus vāra ūdenī 10 min. Komponentus sajauc.
  • 50 g medus, 100 g kaltēti āboli (bumbieres, rozīnes, aprikozes),  50 g svaigi vīgriežu ziedi, 1 l ūdens. Novārījumu nostādina 10-15 min. Komponentus sajauc.
  • 1 gl. medus, 20 g kaltēti pelašķu ziedi, 2 gl. dzērveņu sula, 3 l ūdens. Pelašķus vāra ūdenī 5-10 min. Nostādina 2-3 stundas. Komponentus sajauc.
  • 50 g medus, 20 g kaltēts timiāns (mārsils), 25 g kaltēta asinszāle, 1 l ūdens. Vāra ūdenī 10 min, nostādina 2-3 stundas. Komponentus sajauc.
  • 1 gl. medus, 50 g  kaltēts timiāns (mārsils), 3 glāzes irbenāju sula, 3 l ūdens. Vāra ūdenī 5 min. Komponentus sajauc.